Západočeská pobočka

„Plzeňská okna do vesmíru VI“

Vážení přátelé astronomie, rádi bychom vás pozvali na nadcházející astronomický seminář "Plzeňská okna do vesmíru VI", který se uskuteční v sobotu, 16. listopadu 2024, v Plzni na 25. základní škole. Tento seminář je pořádán Západočeskou pobočkou České astronomické společnosti ve spolupráci s 25. ZŠ v Plzni a Fakultou pedagogickou ZČU.

Náš seminář čerpá inspiraci z legendárního populárně naučného seriálu "Okna vesmíru dokořán," který byl vysílán v Československé televizi od roku 1981. Tento seriál se stal významným dílem díky svým fascinujícím tématům a talentovanému týmu, který ho vytvořil. Mezi tvůrce tohoto pořadu patřil například Vladimír Železný, vynikající komiksový kreslíř Kája Saudek a samozřejmě, nelze opomenout Jiřího Grygara, významného českého astronoma a popularizátora vědy, který pořad provázel a přidal mu jedinečnou hodnotu.

Naším cílem je poskytnout vám stejnou úroveň zážitků a znalostí, které nabízelo toto historické dílo. Proto jsme pro vás připravili skvělé přednášející, kteří vám přiblíží nejnovější poznatky o vesmíru, astronomii a astrofyzice.

Pro účast na semináři je třeba mít na paměti, že počet míst je omezen a předpokládáme, že registraci spustíme 16. 10. 2024.

A co vás ještě čeká na tomto semináři? Stejně jako v minulých letech se můžete těšit na skvělé zázemí a kvalitní občerstvení. Novinkou bude "dražba" výjimečné publikace, výstava krajinářských astrofotografií Andrey Fojtíkové. Těšit se můžete i na náš astronomický kalendář ASTROFOTO2025 a řadu propagačních materiálů. Nabízet budeme i publikace nejenom od profesora Kulhánka nebo učebnice Teoretické mechaniky ve třech knihách od profesora Podolského. Přihlášeným účastníkům semináře pak po uzávěrce přihlášek přijde naše speciální nabídka na prodávané tituly.

Program semináře

8:30 – 9:00 registrace účastníků
9:00 – 9:15 úvodní slovo a představení nové knihy prof. Kulhánka
9:15 – 10:30 Pelmel novinek z astronomie a fyziky
prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc., ČVUT v Praze
Objevy, které mění současnou fyziku a astronomii: geneze magnetických polí ve vesmíru, atomy uvnitř atomů, neutrinové mapy Země a Galaxie, Parkerova sonda v atmosféře Slunce, princip ekvivalence pod mikroskopem, pátá interakce už není pátá a další.
10:30 – 10:55 přestávka
10:55 – 12:10 Jak se měří čas magnetismu?
doc. RNDr. Günther Kletetschka, M.S., Ph.D., Př. F. Univerzita Karlova, Geophysical Institute, University of Alaska Fairbanks
Stabilita zmrznutých magnetických polí. Urychlovaní hmoty magnetickým polem. Magnetický štít.
12:10 – 13:10 oběd v jídelně, ve stejné budově
13:10 – 13:20 Dražba jedinečné publikace

...
13:20 – 14:35 Teoretická mechanika ve službách astronomie
prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc., MFF UK v Praze
Shrneme historii klasické mechaniky od jejího zrodu v díle Keplera, Galilea a Newtona, přes analytické Lagrangeovy a Hamiltonovy formulace, až po její moderní vyjádření v abstraktním jazyce diferenciální geometrie. Zmíníme při tom hlavní aplikace v nebeské mechanice a výzkumu vesmíru. Na závěr představíme novou univerzitní učebnici Teoretická mechanika ve třech knihách, kterou přednášející v létě 2024 vydal v nakladatelstvích Karolinum a MatfyzPress.
14:35 – 15:00 přestávka
15:00 – 16:15 Přednáška č. 4

16:15 – 16:40 přestávka
16:40 – 17:55 Dinosauří Armageddon aneb Nejhorší den v dějinách života na Zemi?
RNDr. Vladimír Socha, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové a Univerzita Hradec Králové
V roce 1980 šokovali vědeckou veřejnost čtyři američtí badatelé, kteří přišli s hypotézou o katastrofickém dopadu velkého mimozemského tělesa (kometárního jádra nebo planetky) na konci křídové periody před 66 miliony let. Tato osudná srážka měla způsobit zatím poslední známé hromadné vymírání druhů, které mimo jiné vyhubilo i populární dinosaury a jejich současníky. Jak jsme k tomuto poznání dospěli? Podporuje tuto teorii i současná věda? A co se vlastně v onen osudný jarní den před 66,04 milionu let vlastně odehrálo?
17:55 – 18:00 závěrečné slovo


Zdroje a doporučené odkazy:

[1] Plzeňská okna do vesmíru I - fotografie
[2] Plzeňská okna do vesmíru II - fotografie
[3] Plzeňská okna do vesmíru III - fotografie
[4] Plzeňská okna do vesmíru IV - fotografie

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 15. 10. 2024

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti