Západočeská pobočka

Astronomický den v Manětíně 31. 8. 2024

V sobotu 31. srpna 2024 se v Manětíně uskutečnil u příležitosti desátého výročí založení Manětínské oblasti tmavé oblohy „Astronomický den“, pořádaný Západočeskou pobočkou České astronomické společnosti, Hvězdárnou v Rokycanech a Plzni a Hvězdárnou a planetáriem Brno ve spolupráci s městem Manětín. Akce, která probíhala pod záštitou ministra životního prostředí, měla za cíl představit široké veřejnosti astronomické aktivity a upozornit na zhoršující se podmínky noční oblohy.

Manětín, známý jako perla českého baroka, se pro tento den stal centrem astronomických aktivit. Od 16:00 do 23:00 se návštěvníci mohli těšit na bohatý program, který zahrnoval pozorování Slunce, fyzikální a astronomické pokusy a noční pozorování oblohy. Akce se konala na náměstí a v kulturním domě, kde byly připraveny různé aktivity pro všechny věkové kategorie.

Jedním z hlavních lákadel byla obří nafukovací planeta „Temnalóna“ z Hvězdárny a planetária v Brně, která přitahovala pozornost malých i velkých návštěvníků. Mobilní planetárium Hvězdárny v Rokycanech a Plzni nabídlo fascinující pohledy na vesmírné objekty a úkazy, zatímco výstava krajinářských astrofotografií Andrey Fojtíkové okouzlila svou krásou.

Návštěvníci měli také možnost setkat se s lidmi, kteří stojí za projektem Manětínské oblasti tmavé oblohy, a dozvědět se více o jejich snaze zachovat noční oblohu pro budoucí generace.

Jako většina našich akcí byla i tato přístupná zdarma a zacílená zejména na ty nejmenší. Astronomický den v Manětíně 2024 se stal nezapomenutelným zážitkem pro všechny, kteří se přišli podívat a dozvědět se více o tajemstvích vesmíru.


Galerie fotografií Václava Sidorjaka a Andrey Fojtíkové:

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 3. 9. 2024

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti