Západočeská pobočka

Můří noc v Doubravici u Nečtin 3. 8. 2024

V noci na 3. srpna 2024 jsme se sešli v malebné obci Doubravice u Nečtin, kde jsme pořádali další ročník akce s názvem Můří noc. Akci organizovala Západočeská pobočka České astronomické společnosti (ZpČAS) ve spolupráci se Společností pro ochranu motýlů. Akce byla zaměřena na pozorování nočních motýlů a těšila se zájmu veřejnosti, což potvrdila účast více než dvacítky nadšených pozorovatelů.

Celým večerem nás provázel odborník na motýly Petr Heřman, který se s námi podělil o své bohaté znalosti a zkušenosti. V rámci krátkého úvodu jsme se dozvěděli zajímavé informace o různých druzích nočních motýlů, jejich chování a významu v ekosystému. Následně jsme se přesunuli ke speciálnímu stanu, který byl osvětlen rozptylujícím se světlem různých vlnových délek, což mělo přilákat různé druhy nočních motýlů.

A jaký byl výsledek? Po setmění jsme měli možnost pozorovat rozmanité druhy hmyzu, který po celý večer dosedal ve stovkách kusů na osvětlené stěny stanu. Mezi nimi byly i velké exempláře lišajů, které svým příletem, doprovázeným výrazným zvukovým jevem, vzbudily oprávněný zájem o tento druh hmyzu.

Mezi pozorovanými druhy byly například:

Lišaj vrbkový (Deilephila elpenor): Tento nápadný růžovo-zelený motýl je známý svou schopností rychle a obratně létat. Jeho křídla jsou zdobena výraznými růžovými a zelenými pruhy, což mu poskytuje vynikající kamufláž v přírodě. Živí se nektarem květů a jeho housenky preferují vrbku a pupalku. Lišaj vrbkový je často spatřen v noci, kdy aktivně hledá potravu.

Lišaj borový (Sphinx pinastri): Tento motýl je známý svou šedohnědou barvou, která mu poskytuje vynikající kamufláž mezi borovicemi, kde se často vyskytuje. Jeho housenky se živí jehličím borovic a smrků. Lišaj borový je aktivní především v noci, kdy hledá potravu a partnery.

Přástevník medvědí (Arctia caja): Tento krásný motýl má výrazná oranžová zadní křídla s černými skvrnami a přední křídla hnědobílá. Jeho housenky jsou hustě ochlupené, což může připomínat medvěda, odtud i jejich jméno. Přástevník medvědí je známý svou schopností varovat predátory svými jasnými barvami, které signalizují jeho nepoživatelnost. Dospělci se často vyskytují v otevřených lesích a lukách.

Atmosféra po celý večer byla skvělá a věříme, že si ji účastníci užili nejen pohledem na neznámé noční živočichy, ale i sdílením poznatků a zkušeností. Přiložené fotografie dokumentují krásu a rozmanitost nočních motýlů, které jsme během noci zaznamenali.

Děkujeme všem, kteří se na organizaci a průběhu Můří noci podíleli a těšíme se na další setkání v roce 2025.


Galerie fotografií od těchto autorů: Vašek Sidorjak, Josef Jíra:

Autor článku: Josef Jíra
Aktualizace: 2. 9. 2024

© 2006-2024 Západočeská pobočka České astronomické společnosti